Nytt miljøvennlig lim løser utfordringer ved brannisolering av stål

Protecta FR Adhesive
Polyseam har utviklet et helt nytt vannbasert lim som tåler temperaturer over 1.200 °C

 

Styrken i stålkonstruksjoner svekkes kraftig allerede ved 500 °C og blir raskt et svakt punkt ved brann. Derfor er det krav til brannisolering av stålkonstruksjoner, noe som oftest utføres med steinullplater og sveising med sveisestift. En økende utfordring er at en større andel av stålleveranser kommer med ujevn tykkelse på primeren, noe som kan vanskeliggjøre effektiv sveising. Protecta FR Lim vil være et godt alternativ til sveising i disse tilfellene. Tester med FR Lim utkonkurrerte sammenligningstester med CHP -sveisestifter på identiske stålpartier, noe som tyder på at limet øker brannmotstanden sammenlignet med normale festemetoder. Limet gir også umiddelbar vedheft, gir et ekstra lag med beskyttelse mot varmeoverføring og behøver ikke ekstra støtte.

 

Protecta FR Lim inneholder en vannbasert uorganisk polymer, og er utviklet for å tåle temperaturer over 1.200 °C. Etter herding omdannes limet til en sement med permanent binding.

 

Allsidig brannklassifisert lim

FR Lim kan brukes både som lim og fyllstoff, og kan benyttes der det er nødvendig med liming eller forsegling av veldig varme overflater. Eksempelvis er limet ideell for tetting av fuger på ovner, røykrør, rister og sentralvarmekjeler. Kan også brukes for reparasjon av små sprekker og hull i bilens eksosanlegg, noe som vil forhindre både støy og gassutslipp. I tillegg kan limet benyttes for å opprettholde en branntetting eller binding i en brannsituasjon uten løsrivelse.

Protecta FR Lim er løsemiddelfri og emisjonstestet, noe som forhindrer utslipp av farlige avgasser under bruk. Testrapporten viser også til at limet trygt kan brukes på BREEAM-NOR prosjekter.

Limet kan påføres uten primer, vil herde raskt og angriper ikke syrefølsomme underlag. Etter herding er limet støt- og vibrasjonsbestandig og har en arbeidstid på minst 30 år.

 

Branntestet etter EN 13381-4 og EN 1363-1

FR Lim er testet og klassifisert i henhold til EN 13381-4 og analyse ved forskjellige designtemperaturer mellom 350 °C og 750 °C, i forbindelse med brannmotstand test standard EN 1363-1. Limet ble utsatt for 1150 °C etter 4 timer i branntesten uten at noen av de limede steinullsplatene løsnet, inkludert festede plater til lastbærende bjelker med opptil 39mm sentral vertikal nedbøyning.

 

protecta high temperature adhesive in black cartridge with white lid

 

Les også: Nyhet reduserer plastavfall med 97%